SCRIITORI LA ȘCOALĂ întâlniri între autori și elevi

Szabó Róbert Csaba continuă seria de Scriitori la școală

Următorul invitat al proiectului Scriitori la școală 2020, prozatorul și dramaturgul Szabó Róbert Csaba, va susține ore de literatură maghiară contemporană. Acesta va „vizita“ vineri, 23 ocombrie, elevi ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai”, cu sprjinul doamnei profesoare Simon Erika.

Szabó Róbert Csaba (născut pe 26 aprilie 1981 la Boghiș) este un prozator și dramaturg din Târgu Mureș. Și-a terminat studiile la Facultatea de Litere a Universității„Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Editor la revista literară Látó și profesor de scriere de scenariu la Universitatea de Arte din Târgu Mureș,  a publicat volumele de proză scurtă Înmormântare seara la zece (Temetés este tízkor, 2011), Dacia Neagră – Povești de groază din Transilvania (Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek, 2012), romanul Schimbătorii trupului (Alakváltók, 2016) și romanul de basm Buni Oare și căutătorii de aur (Vajon Nagyi és az aranyásók, 2017).

După două ediții și 15 autori români și maghiari invitați în licee din Târgu Mureș, proiectul Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, sfidează vremurile tulburi pe care le trăim și revine în această toamnă cu o ediție adaptată la contextul actual, dar alimentată de încrederea pe care ne-o dă la rândul ei literatura că orice obstacol poate fi depășit prin solidaritate, comunicare și dorință de a face bine.

Proiectul Scriitori la școală 2020 îi va avea invitați în perioada septembrie-noiembrie pe scriitorii György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu, care vor susține, online, ore de literatură română și maghiară contemporană.

În total, în cadrul primelor două ediții ale proiectului Scriitori la școală, elevii târgumureșeni au avut ocazia să cunoască și să discute cu 15 autori și autoare: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari și László Noémi.

Până în prezent, au beneficiat de proiectul inițiat și derulat de Asociația Podium aproximativ 1000 de elevi și 24 de cadre didactice din 7 licee târgumureșene.

Proiectul Scriitori la școală 2020 este cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și beneficiază de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.