SCRIITORI LA ȘCOALĂ întâlniri între autori și elevi

Scriitori la școală – 2021. Dan Coman, bucuria întâlnirilor și plăcerea de a scrie

Dan Coman a susținut trei ore de literatură la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș, în cadrul proiectului Scriitori la școală, organizat de Asociația Podium. Întâlnirile dintre scriitor și elevi au avut loc în 25 noiembrie, începând de la ora 9.00, la clasa a XI-a E, au continuat de la ora 10.00 la clasa a X-a B, apoi de la ora 11.00, în sala festivă a liceului, au dialogat cu Dan Coman elevi din clasele a XII-a B și a IX-a D. Gazdele invitatului au fost doamnele profesoare Melania Bândilă, Consuela Pop și Maria Motorga.

Dan Coman a încercat și a reușit să îmbine conversațiile despre literatură în general și despre poezie în mod special cu exerciții creative, la primele două ore. Elevii clasei a X-a chiar urmând să primească, prin intermediul doamnei profesoare, poemul colectiv pe care l-au scris împreună cu scriitorul. Apoi, la a treia oră, după câteva minute de încălzire și tatonare, Dan Coman a făcut față cu brio tirului de întrebări din partea elevilor, încercând să le răspundă curiozităților despre scris, despre profesia de scriitor, dar și despre industria cărții în general, spunându-le că plăcerea de a scrie este cea care îl motivează cel mult.

„Pentru mine a fost o experiență foarte-foarte faină. E un lucru de care ar avea enormă de multă nevoie și literatura contemporană, dar și elevii de liceu. (…) Cred că dacă măcar într-un liceu dintr-un județ s-ar întâmpla astfel de evenimente, ar fi un câștig extraordinar și pentru literatura română contemporană și pentru eleviii de liceu, pentru tinerii de azi. E un contact extrem de important de ambele părți – câștigul e de ambele părți”, ne-a transmis Dan Coman.

„Mi s-a reconfirmat că tinerii sunt extraordinari. Povestea aceasta că nu mai citesc și că nu sunt interesați de nimic e o vorbă goală. Sigur că nu toți sunt interesați de fenomenul acesta al literaturii contemporane, dar cei care sunt, sunt extraordinari. Mie îmi plac în mod deosebit aceste întâlniri, pentru că pe o parte poți să iei pulsul, să afli despre ce sunt interesați, cum văd lucrurile, ce citesc și pe de altă parte, dinspre scriitori pot să vină foarte multe informații care să-i atragă pe tineri către literatura contemporană”, a adăugat invitatul Asociației Podium.

Despre proiectul Scriitori la școală

Opt autori și autoare s-au întâlnit, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean au susținut ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Artă, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”. Fiecare scriitor s-a întâlnit cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară. 

Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.

Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.