SCRIITORI LA ȘCOALĂ întâlniri între autori și elevi

Scriitori la școală 2020: literatura a învins criza

Într-un an care a sfidat toate normele posibile şi care, prin natura sa provocatoare şi dificilă va rămâne în memoria umanităţii pentru totdeauna, cea de-a treia ediţie a proiectului Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, nu putea fi decât una atipică. Bilanţul ediţiilor precedente, reunind 15 scriitori români şi maghiari invitaţi în 7 licee din Târgu Mureş, în cadrul unor întâlniri de pe urma cărora au beneficiat aproximativ 1000 de elevi şi 24 de cadre didactice ne-a încurajat să continuăm şi în acest an, în pofida tuturor impedimentelor. Astfel, ne-am adaptat circumstanţelor, am mutat întâlnirile în zona online şi i-am invitat în perioada septembrie-noiembrie pe scriitorii Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu.

Aceștia au ținut ore de literatură română și maghiară contemporană pentru elevi de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu“, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” şi Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc“. Ba mai mult, Dragomán György şi Szabó T. Anna au reuşit să cunoască şi nişte liceeni din Oradea. La fel ca și până acum, scriitorii au avut libertate absolută în modul de desfășurare a orelor, iar caracterul informal și prietenos al abordării a apropiat elevii de literatura autohtonă contemporană care, în mare măsură, e absentă din programa școlară. Elevii au avut șansa de a cunoaște latura umană a scriitorilor, povestea autentică a aventurii scriitoricești și, bineînţeles, prilejul de a adresa întrebări direct la sursă.

Scriitori la școală 2020 – căldură în rețea

Ediţia din acest an a proiectului Scritori la şcoală ne-a confirmat că literatura, prin capacitatea ei de a apropia suflete, minţi şi de a anula distanţele fizice, a reuşit să amelioreze sentimentul de izolare şi temerile pe care le-a stârnit pandemia. Literatura are forţa de a canaliza energiile creative, imaginaţia şi facultatea de a visa atât de necesare oamenilor. Feedback-ul primit din partea elevilor, a profesorilor şi a scriitorilor invitaţi atestă acest lucru:

„Elevilor le-a plăcut întâlnirea nu doar cu scriitoarea Ioana Nicolaie, ci cu o întreagă literatură care li s-a propus ca poveste salvatoare. De fapt, elevii au apreciat cultura ei literară, finețea și sensibilitatea la frumosul artistic. Le-au plăcut recomandările făcute de domnia sa, de la arta plastică la muzică sau scriitori contemporani. De fapt, întâlnirea cu ea a fost o călătorie minunată prin lumea creației și a creatorilor din toate timpurile. De asemenea, le-a plăcut faptul că Ioana Nicolaie i-a motivat să creeze, să creadă în visul lor, să rămână copii în suflet, să exploreze, să îndrăznească. A fost o întâlnire cu stare și cu folos.“ (Prof. Romana Pantea, Liceul Vocaţional de Arte)

„Când am acceptat să petrec trei ceasuri cu liceeni mari ai Liceului de Arte din Târgu Mureş, era primăvară, iar pandemia trebuia să se termine până-n toamnă când aveau să reînceapă toate întâlnirile culturale, lansări, târguri de carte, poveşti fel de fel. Iar eu aveam să fiu acolo fizic, să-i cunosc, să descopăr cum sunt ei. Ei bine, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel şi, deşi n-am prea acceptat evenimente pe zoom, azi am fost la datorie. Ce-a ieşit, nu se cade să zic eu. Îmi sfârâia minte la sfârşit, trei ceasuri în flux continuu au fost… trei ceasuri. Cert e că mi-au adus bucurie.“ (Ioana Nicolaie)

„În urma întâlnirii online cu Dragomán György cred că toată clasa a primit un imbold pentru a scrie sau a citi. Am avut ocazia să îl ascultăm vorbindu-ne despre procesul său de creație: ne-a povestit cum o imagine dintr-un vis poate deveni o nuvelă sau un roman, un gând – o frază, un zid alb – ecran de cinema și, chiar mai mult: am văzut și scaunul unde se nasc ideile. Pe lângă acestea, ne-a oferit și unele sfaturi pentru a scrie și pentru a crea lumi din cuvinte. Sunt bucuroasă pentru faptul că am avut ocazia să cunoaștem creatorul prietenos din spatele volumelor sale.” (Magyari Annamária, clasa a 12-a B, Liceul Vocațional de Arte)

„Trebuie să mărturisesc faptul că am avut emoții ușoare. Cu toate că începem să ne obișnuim cu conversațiile pe Zoom, încă nu am avut ocazia să vorbim în fața unui număr atât de mare de elevi, dar comunicarea la distanță a fost eficientă, iar elevii și-au manifestat interesul atât față de literatură, cât și față de noi ca scriitori. Am încercat să-i familiarizăm cu operele noastre, cu metodele și disciplina necesară pentru a clădi orice carieră, dar în special o carieră de scriitor. Ne-a bucurat faptul că elevii au fost activi chiar și în aceste condiții de comunicare prin intermediul unor dispozitive și au avut curajul să pună întrebări referitoare la subiecte care îi interesează, subiecte care îi vor însoți indiferent de cariera pentru care optează.” (Szabó T. Anna)

„Mie mi s-a părut interesant și mi-a plăcut că a fost un mediu cald unde chiar am învățat lucruri noi care poate ne vor ajuta pe viitor și că am putut să ne spunem și noi opiniile, fiind ascultați. :)”, ne-a transmis Smara, elevă în clasa a IX-a, la Colegiul Național Papiu, după întâlnirea cu Radu Vancu.

În total, în această toamnă, au beneficiat de întâlnirile cu scriitori invitați peste 600 de elevi și 17 cadre didactice din 6 licee din Târgu Mureș, acestora adăugându-li-se aproximativ 90 de elevi de la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

(Varianta în limba maghiară a site-ului: https://biztos.ro/)

Proiectul Scriitori la școală 2020 a fost cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și a beneficiat de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.