SCRIITORI LA ȘCOALĂ întâlniri între autori și elevi

Scriitoarea Márton Evelin va vizita online Liceul Romano-Catolic

Proiectul Scriitori la școală 2020 continuă cu o invitată de marcă: prozatoarea Márton Evelin va susține ore de literatură maghiară contemporană la Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc“ din Târgu Mureș. Scriitoarea se va întâlni, online, cu elevii marți, 27 octombrie și joi, 29 octombrie. Întâlnirile au fost organizate de Asociația Podium cu sprijinul doamnei profesoare Brandner Emőke.

Márton Evelin (născută pe 5 martie 1980 la Cluj-Napoca) este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A studiat Istoria Artei la Universitatea „Babeș-Bolyai“. A scris două volume de proză scurtă: Bonjour Leibowitz (2008) și Macskaméz (Mâzgă, 2011) – și romanele: Inimă de hârtie (Papírszív, 2012) și Nopțile salamandrelor (Szalamandrák Éjszakái, 2015). A fost distinsă cu Premiul de excelenţă „Látó“ (2010), Premiul „Csíki László“ (2016) și Premiul pentru Artă Contemporană Maghiară din Transilvania (2017). Romanul Nopțile salamandrelor a fost publicat în limba română de editura Curtea Veche Publishing, în traducerea lui Kocsis Francisco.

După două ediții și 15 autori români și maghiari invitați în licee din Târgu Mureș, proiectul Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, sfidează vremurile tulburi pe care le trăim și revine în această toamnă cu o ediție adaptată la contextul actual, dar alimentată de încrederea pe care ne-o dă la rândul ei literatura că orice obstacol poate fi depășit prin solidaritate, comunicare și dorință de a face bine.

Proiectul Scriitori la școală 2020 îi va avea invitați în perioada septembrie-noiembrie pe scriitorii György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu, care vor susține, online, ore de literatură română și maghiară contemporană.

În total, în cadrul primelor două ediții ale proiectului Scriitori la școală, elevii târgumureșeni au avut ocazia să cunoască și să discute cu 15 autori și autoare: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari și László Noémi.

Până în prezent, au beneficiat de proiectul inițiat și derulat de Asociația Podium aproximativ 1000 de elevi și 24 de cadre didactice din 7 licee târgumureșene.

Proiectul Scriitori la școală 2020 este cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și beneficiază de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.