SCRIITORI LA ȘCOALĂ întâlniri între autori și elevi

Proiectul SCRIITORI LA ȘCOALĂ revine: educația și literatura devin aliați în perioadă de criză

După două ediții și 15 autori români și maghiari invitați în licee din Târgu-Mureș, proiectul Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, sfidează vremurile tulburi pe care le trăim și revine în această toamnă cu o ediție adaptată la contextul actual, dar alimentată de încrederea pe care ne-o dă la rândul ei literatura că orice obstacol poate fi depășit prin solidaritate, comunicare și dorință de a face bine. 

Proiectul Scriitori la școală 2020 îi va avea invitați în perioada septembrie-octombrie pe scriitorii Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu

Aceștia vor ține ore de literatură română și maghiară contemporană pentru elevi de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. La fel ca și până acum, scriitorii vor avea libertate absolută în modul de desfășurare a orelor, iar caracterul informal și prietenos al abordării va apropia elevii de literatura autohtonă contemporană care, în mare măsură, e complet absentă din programa școlară. Elevii vor avea șansa de a cunoaște latura umană a scriitorilor, povestea autentică a aventurii scriitoricești și vor avea ocazia de a adresa întrebări direct la sursă. Datorită contextului epidemiologic restrictiv, întâlnirile vor avea loc de această dată online, dar entuziasmul invitaților și încrederea pe care o avem în capacitatea acestora de a stabili conexiuni cu elevii vor suplini acest neajuns pasager. 

Ediția din acest an a proiectului Scriitori la școală va fi inaugurată de Dragomán György și Szabó T. Anna care, în data de 24 septembrie, se vor întâlni online cu elevi de la Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș și de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”.

Dragomán György

Dragomán György (n. 10 septembrie 1973, Târgu Mureș) este prozator și traducător. S-a mutat în Ungaria în 1988, unde a absolvit facultatea de filosofie și literatură engleză la ELTE. A tradus din operele lui Beckett, James Joyce, Ian McEwan, Irvine Welsh. A debutat ca prozator în 2002 cu romanul Cartea desfacerii (A pusztítás könyve), roman distins cu premiul Bródy. A publicat volume de proză scurtă (Oroszlánkórus/ Cor de leu, 2015, Rendszerújra. Szabadulástörténetek/ Re-regim. Povești de eliberare; 2018) și romane (Regele Alb/A fehér király, 2005, Rugul/Máglya, 2014). Romanul Regele Alb, cu un succes impresionant, pentru care i-au fost acordate premiile Tibor Déry si Sándor Márai, a fost tradus în mai mult de 28 limbi.

Szabó T. Anna

Szabó T. Anna (n. 4 iunie 1972, Cluj Napoca) este poetă, scriitoare și traducătoare. Din 1987 trăiește în Ungaria.A publicat numeroase volume de poezii pentru adulți și copii, piese de teatru și proze: Elhagy/ Părăsește (2006), Törésteszt/ Test de fractură (2016), , Senki madara/Pasărea nimănui (2015), Lavină de poezii – cu János Lackfi și alții (2016) etc. Traduce din limba engleză, germană, franceză, română și olandeză. Poeta este câștigătoare a numeroaselor burse și premii literare naționale și internaționale: premiul Petőfi (1996) premiul Tibor Déry (2000), Zsigmond Móricz (2001), premiul Attila József (2002), premiul Mihály Babits (2006), IBBY Translators Prize (2013); Writer’s Grant 2015 (Tampere, Finlanda) etc.

Hristina Doroftei

Hristina Doroftei (n. 18 mai 1983, Tg. Mureș) este poetă și eseistă. A absolvit cursurile universitare, masterale și doctorale ale Facultății de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Tg. Mureș. A debutat cu volumul Reflexie în 2014 pentru care a primit Premiul „Opera Prima” la Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi” și „Premiul pentru debut” al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Tg. Mureș. În 2017 a publicat un volum de eseuri, intitulat „Memoria zăbrelelor. Eseu anti-uitare”. În același an, a publicat la editura Paralela 45 volumul de poezii „Mașina de cusut”.

Radu Țuculescu

Radu Țuculescu (n. 1 ianuarie 1949 la Târgu Mureș) este un prozator, dramaturg, traducător, ziarist și regizor de teatru. Este unul din cei mai prestigioși romancieri ai generației ’80. A publicat numeroase volume de proză și teatru. Printre volumele de proză se numără Ora păianjenului (1984); Stalin cu sapa-nainte (2009) și Mierla neagră (2015). Printre operele dramatice semnate de Radu Țuculescu găsim titluri precum Ce dracu se întâmplă cu trenul acesta? (2004) sau Bravul nostru Micsa (2010). Activitatea sa literară a fost recompensată cu numeroase premii, precum Premiul special pentru pantomimă și dramaturgie (1972); Premiul Asociației Scriitorilor Cluj (1984, 1995, 2005); sau Premiul Cartea Anului pentru romanul “Stalin, cu sapa-nainte” (2009).

Márton Evelin

Márton Evelin (n. 5 marite 1980., Cluj Napoca) este o scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România. A studiat Istoria Artei la Facultatea Babeș–Bolyai. A scris două volume de proze scurte: Bonjour Leibowitz (2008); Macskaméz (Mâzgă, 2011) și romanele Inimă de hârtie (Papírszív, 2012) și Nopțile salamandrelor (Szalamandrák Éjszakái, 2015). A fost premiată Premiul pentru excelenţă „Látó” (2010), Premiul „Csíki László” (2016) și Premiul pentru Artă Contemporană Maghiară din Transilvania (2017).

 

Szabó Róbert Csaba

Szabó Róbert Csaba (n. 26. aprilie 1981., Boghiș) este un prozator și dramaturg din Târgu Mureș. Și-a terminat studiile la Facultate de Litere Babeș-Bolyai. Editor la revista literară Látó și profesor de scriere de scenariu la Universitatea de Arte din Târgu Mureș,  a publicat volume de proză scurtă Înmormântare seara la zece (Temetés este tízkor, 2011), Dacia Neagră – Povești de groază din Transilvania (Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek, 2012), romanul Schimbătorii trupului (Alakváltók, 2016) și romanul de basm Buni Oare și căutătorii de aur (Vajon Nagyi és az aranyásók, 2017).

Radu Vancu

Radu Vancu (n. 13 iulie 1978, Sibiu) este poet, prozator și critic literar. În prezent este profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și este președintele clubului de scriitori PEN România. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats şi John Berryman. Pe lângă acestea, a publicat numeroase volume de poezii, dintre care amintim  Monstrul fericit (2009); Sebastian în vis (2010); Frânghia înflorită (2012); 4 A.M. Cantosuri domestice (2015), un roman intitulat Transparența (2018) și câteva volume de eseuri, precum Mircea Ivănescu: Poezia discreţiei absolute, Vinea (2007); Eminescu: Trei eseuri (2011); România vertebrată (2016). Câteva dintre poemele lui au fost traduse în engleză, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.

Ioana Nicolaie

Ioana Nicolaie (n. 1 iunie 1974, Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud) este prozatoare și poetă. În prezent lucrează ca profesor și ține cursuri de scriere creativă. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România. A publicat numeroase volume de poezii, precum Poză retușată(2000); Nordul(2002) sau Autoimun (2013). Dintre romanele ei amintim Pelinul negru (2017) și Cartea Reghinei (2019). Ioana Nicolaie a fost distinsă cu numeroase premii prestigioase, ca de exemplu Premiul USR Cartea Anului pentru „Autoimun” (2014) sau Premiul Radio România Cultural pentru romanul „Cartea Reghinei” (2020).

În total, în cadrul primelor două ediții ale proiectului Scriitori la școală, elevii târgumureșeni au avut ocazia să cunoască și să discute cu 15 autori și autoare: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari și László Noémi. 

Până în prezent, au beneficiat de proiectul inițiat și derulat de Asociația Podium aproximativ 1000 de elevi și 24 de cadre didactice din 7 licee târgumureșene.

Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și beneficiază de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.