SCRIITORI LA ȘCOALĂ întâlniri între autori și elevi

Dragomán György și Szabó T. Anna, întâlniri online cu elevi din Târgu Mureș și Oradea

Ediția din acest an a proiectului Scriitori la școală va fi inaugurată de Dragomán György și Szabó T. Anna care, în data de 24 septembrie, se vor întâlni online cu elevi de la Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș și de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”.

În următoarea zi, 25 septembrie, Dragomán György și Szabó T. Anna vor discuta împreună timp de o oră cu elevi din mai multe clase ale Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

După două ediții și 15 autori români și maghiari invitați în licee din Târgu Mureș, proiectul Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, sfidează vremurile tulburi pe care le trăim și revine în această toamnă cu o ediție adaptată la contextul actual, dar alimentată de încrederea pe care ne-o dă la rândul ei literatura că orice obstacol poate fi depășit prin solidaritate, comunicare și dorință de a face bine. 

Proiectul Scriitori la școală 2020 îi va avea invitați în perioada septembrie-octombrie pe scriitorii Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu

Aceștia vor ține ore de literatură română și maghiară contemporană pentru elevi de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. La fel ca și până acum, scriitorii vor avea libertate absolută în modul de desfășurare a orelor, iar caracterul informal și prietenos al abordării va apropia elevii de literatura autohtonă contemporană care, în mare măsură, e complet absentă din programa școlară. Elevii vor avea șansa de a cunoaște latura umană a scriitorilor, povestea autentică a aventurii scriitoricești și vor avea ocazia de a adresa întrebări direct la sursă. Datorită contextului epidemiologic restrictiv, întâlnirile vor avea loc de această dată online, dar entuziasmul invitaților și încrederea pe care o avem în capacitatea acestora de a stabili conexiuni cu elevii vor suplini acest neajuns pasager. 

În total, în cadrul primelor două ediții ale proiectului Scriitori la școală, elevii târgumureșeni au avut ocazia să cunoască și să discute cu 15 autori și autoare: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari și László Noémi. 

Până în prezent, au beneficiat de proiectul inițiat și derulat de Asociația Podium aproximativ 1000 de elevi și 24 de cadre didactice din 7 licee târgumureșene.

Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și beneficiază de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.