Marin Mălaicu-Hondrari a fost cel de-al nouălea invitat din acest an în cadrul programului „Scriitori la școală“. Acesta a susținut trei ore de literatură română contemporană la Colegiul Național „Unirea“, la clase ale profesoarelor Consuela Pop, Melania Bândilă și Codruța Turcu. Poet, prozator și traducător, Marin a publicat volumele de versuri „Zborul femeii pe deasupra bărbatului“, „La două zile distanţă“, și „Cinco poemas“ și romanele „Cartea tuturor intenţiilor“, „Apropierea“, „Lunetistul“ și „Războiul mondial al fumătorilor“. De asemenea, a tradus din limba spaniolă cărți semnate de Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Roberto Bolaño și Juan Gabriel Vásquez. Din 2008, organizează anual Festivalul de poezie și muzică Poezia e la Bistrița, împreună cu Dan Coman și Gavril Țărmure, unul dintre cele mai renumite festivaluri de literatură din România, care se bucură de parteneri precum ICR, Ambasada Statelor Unite sau Flemish Foundation din Belgia. Ține un curs online de scriere creativă. A scris, în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, scenariul după romanul „Apropierea“. Scenariul a câștigat în 2014 locul doi la concursul de scenarii organizat de Centrul Național al Cinematografiei și a obținut finanțare de la Eurimages. Premiera mondială a filmului, intitulat „Parking“, va deschide ediția din acest an Festivalului Internațional de Film Transilvania.

O mai bună înțelegere a literaturii

Între elevi și scriitorul invitat s-a născut o simpatie la prima vedere, iar naturalețea, umorul și directețea lui Marin Mălaicu-Hondrari au cucerit audiența. Acesta le-a vorbit elevilor pe limba lor, fără să fie afectat sau prețios, le-a vorbit despre pasiunea sa cu emoție, le-a enumerat avantajele cititului (îndrăgostiților le e mult mai ușor să își comunice sentimentele în mod firesc și original când au un imaginar bogat și un limbaj bine articulat), le-a vorbit despre poezie, proză și scenaristică, le-a povestit despre el, despre iubire și îndrăgostire, a atins subiecte variate precum sportul, muzica, credința și interesul civic, și-a exprimat opinia despre inspirație (și a precizat că e un termen care ar trebui eliminat din cărți, motivându-și opțiunea) și, nu în ultimul rând, le-a oferit câteva sugestii despre scris. Condiția de bază: lecturi temeinice și o pasiune întreținută de atenție. De asemenea, a demontat și mitul conform căruia poeții, sau scriitorii în general, sunt oameni cu capul în nori. El a demonstrat că scriitorii sunt oameni puternic ancorați în realitate, chiar dacă literatura înseamnă pentru ei viața însăși.

„Cele trei ore pe care le-am petrecut la Colegiul Național „Unirea” mi-au confirmat faptul că liceenii nu sunt interesați doar de telefoane, muzică și jocuri video, ci și de literatură. Și, mai ales, de literatură contemporană. Doar că e nevoie de cineva care să le deschidă ochii, să le recomande cărți scrise de autori români contemporani, să le vorbească firesc despre autori, nu în termeni de „luceafărul poeziei românești” sau „întemeietorul romanului românesc”. A fost o experiență foarte plăcută și le mulțumesc responsabililor de proiectul „Scriitori la școală” și elevilor primirea caldă, de întrebările pe care mi le-au adresat, de curiozitatea lor sinceră. M-aș bucura dacă acest proiect ar fi preluat și de alte licee din țară, pentru că într-adevăr contribuie la o mai bună înțelegere a literaturii”, consideră Marin Mălaicu-Hondrari.

Profesoara Consuela Pop este de părere că scriitorii sunt la fel de importanți ca opera lor și că întâlnirile cu cititorii sunt necesare.

„Oamenii au nevoie de scriitori, și elevii au nevoie, poate mai mult decât oricând, să ia contact direct cu literatura contemporană, să ia contact direct nu doar cu activitatea unui scriitor sau a altui scriitor, ci și cu viața lor.”

Podcastul bistos.ro #scriitorilascoala

Scriitori la școală 2019 – 10 autori în 6 licee

În perioada februarie-mai, zece scriitori s-au întâlnit cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor a condus minimum trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” a fost desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”. Autorii care s-au întâlnit, în timpul orelor de literatură, cu liceeni din Târgu Mureș: Gabriela Feceoru a fost la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Demény Péter – la Liceul Teologic Romano-Catolic, Elise Wilk și Vida Gábor au fost la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”, Kali Ágnes și Alex Văsieș – la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Tudor Ganea și Láng Orsolya – la Liceul Vocațional de Artă, Marin Mălaicu-Hondrari – la Colegiul Național „Unirea“, iar László Noémi a mers la Colegiu Național Pedagogic „Mihai Eminescu”. Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș. Mai multe fotografii puteți vedea în articolul scris de Andrei Vornicu pentru cotidianul Zi de Zi – FOTOGALERIE. Marin Mălaicu-Hondrari a demonstrat la „Unirea“ că apropierea elevilor de literatură nu e dificilă