Salutări! Luni, 8 aprilie, puțin trecut de prânz. Tocmai am sunat la AFCN. După cum știm, bugetul de stat pe 2019 a fost adoptat foarte-foarte-foarte târziu. Cei de la AFCN au scris săptămâna trecută, pe facebook, despre acest aspect.

Am sunat să vedem care-i treaba, la ce să ne așteptăm. Nu știu ce să ne spună, nici măcar orientativ, vor încerca să fie cât mai operativi posibil din momentul în care primesc bugetul de la Ministerul Culturii și Identității Naționale.

În cazul proiectelor cofinanțate de AFCN situația, de obicei, e super-bună, în comparație cu alte instituții sau alte linii de finanțare pentru proiecte/programe culturale. Începând de la depunerea proiectelor, când 90-95% se face online, continuând cu promptitudinea virării tranșelor din finanțare și cu cuantumul primei tranșe. Din suma totală, de la AFCN, prima tranșă e de până în 80%. Și vine la începutul proiectului. Până anul acesta. „E o situație fără precedent și pentru noi”, ni s-a spus la telefon.

În perioada februarie-mai, zece scriitori se întâlnesc cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Deja șase autori s-au întâlnit cu elevi în licee.

Din echipa proiectului fac parte: Andrei Vornicu, Lehel Szakács, Miruna Lavinia, Szilágyi Panna, Valentin Covaciu și Szász Gyopár.

În septembrie, când am scris proiectul, până să aplicăm și, de atunci, am făcut mai multe greșeli.

1. Am crezut că Lehel se va descurca singur, ca PR pe partea de limbă maghiară. Ar fi fost imposibil. Toți avem și joburi. Am avut noroc că ni s-a alăturat Gyopi, dar pe ea nu am inclus-o în bugetul proiectului. Așa că nu aveam bani să o remunerăm. A înțeles, ne străduim. Ne bucurăm.

2. Când ne-am gândit cum va decurge proiectul, nu am luat în calcul cât de mult timp ne va lua să comunicăm în interiorul echipei. Efectiv, să vorbim între noi.

3. Nu ne-am estimat prea bine timpul pe care îl putem aloca, în condițiile în care, pe lângă job-uri, fiecare suntem implicați și în alte proiecte/activități. De aceea, nu am reușit să fim atât de prompți pe cât ne dorim și rămânem tot timpul, măcar puțin, în urmă cu câte ceva.

4. Nu ne-am gândit foarte serios la sponsori și la parteneri privați. Ideea noastră a fost așa: să ținem bugetul cât mai mic, pentru a 2-a tranșă lăsăm remunerațiile noastre, primim cei 80% la început, punem de la noi o parte din contribuția proprie la început, apoi, când vine ultima tranșă, important era să rămânem, cât de cât, pe zero, anul acesta.

5. Nu am vorbit cu suficienți oameni. Înainte să pornim proiectul, în 2017-2018 și pe parcurs, am discutat cu foarte multe persoane, am adunat idei, sfaturi, am studiat cum se fac alte proiecte asemănătoare… Numai că printre cei cu care ne-am sfătuit nu erau prea mulți antreprenori sau oameni pricepuți la marketing și social media. De aceea, am făcut prostia ca în buget să trecem doar câțiva bani pentru afișe – toată promovarea.

6. Facem podcasturi. Am scris și în proiect că facem podcasturi. În buget, n-am trecut un leu pentru producție și promovare.

7. Nu ne-am gândit la ce poate fi mai rău. Și ar fi trebuit. Chiar dacă toți prietenii care au avut & au proiecte cofinanțate ne-au spus că e super cu AFCN-ul, trebuia să ne dăm seama că actuala guvernare… nu era de parcă nu știam că sunt specializați în furnizarea de surprize neplăcute.

8. Am început să cumpărăm cărți. Donăm fiecărei biblioteci a liceelor unde invităm scriitori un pachet cu volume ale tuturor celor 10 autori care se întâlnesc cu elevi anul acesta.

9. Ar mai fi…

Ce am făcut?

Am reușit să obținem sponsorizări în valoare totală de 4050 de lei, de la compania REEA și de la jurnalista Ligia Voro. Acestei sume s-au mai adăugat bani donați asociației de prieteni și de noi.

Din sponsorizări și donații, am achitat onorariul, netul, pentru cei 6 scriitori care s-au întâlnit deja cu elevi. Am cumpărat cărți în valoare de 924 de lei. Am plătit transport și cazare, în total: 1035 de lei. În plus, am mai avut de plătit domeniile și găzduirea pentru site-uri.

Nu suntem chiar pe zero, dar, având în vedere că nu ne-a intrat niciun ban de la AFCN și nu știm când se va întâmpla, mai avem nevoie de puțin sprijin. Și, dacă vreți, ne puteți ajuta. Ne putem auzi la telefon, pe mail sau pe facebook. Găsiți datele noastre pe site-ul asociatiapodium.ro și pe site-urile bistos.ro (limba română) sau biztos.ro (limba maghiară).

Le mulțumim partenerilor, sponsorilor și prietenilor care ne susțin. Lucrurile pot deveni un pic complicate, dar nu e de parcă nu ne vom descurca sau de parcă ar exista riscul să nu continuăm 🙂

De asemenea, pe site-urile bistos.ro și/sau biztos.ro și în cotidianul Zi de Zi puteți vedea cum au decurs întâlnirile dintre autori/autoare și elevi&eleve.

_

Asociația Podium

CUI 30261911

Strada Evreilor Martiri, Nr. 31 C, Bl. 31 C, eT. 3, ap. 12, Târgu Mureș, Mureș

Conturi (UniCredit Bank):

RON: RO16 BACX 0000 0007 4630 6001

EURO: RO86 BACX 0000 0007 4630 6002