Tudor Ganea va susține trei ore de literatură română contemporană, la trei clase ale Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș. Întâlnirile cu elevii vor fi organizate cu ajutorul doamnei profesoare Romana Pantea și vor avea loc marți, 2 aprilie, începând de la ora 14.00. Tudor este al șaselea autor care se întâlnește cu elevi din Târgu Mureș în cadrul programului Scriitori la școală, ediția 2019.

Ilustrație de Miruna Lavinia

Un arhitect al romanului

Născut în 1983 în București, Tudor Ganea și-a petrecut prima parte a copilăriei în Fetești, într-o colonie militară, tatăl său fiind pilot, de acolo s-au mutat la Bacău, apoi a locuit în Constanța până la absolvirea liceului. În clasa a X-a, a fost anunțat că a obținut locul I la un concurs literar la care a nu știa că a participat, fiind înscris de profesorul său de limba și literatura română.
După liceu, s-a mutat în București, a urmat cursurile Universității de Arhitectură și Ubanism „Ion Mincu”. A absolvit facultatea în 2008, lucrează ca arhitect, iar până în 2015, când a participat la un curs de creative writing ţinut în tandem de Florin Iaru şi Marius Chivu, a scris în „secret”.
A debutat cu romanul „Cazemata” în 2016, urmat de microromanele „Miere”(2017) și „Porci” (2018).
Tudor Ganea a obținut de două ori Premiul „Tânărul prozator al anului” – în 2016 și 2017, premiul pentru debut al revistei Observator Cultural, premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut).
Este prezent în antologia „European First Novel Festival” (Budapesta, 2017).
Fragmente din romanele sale au fost traduse în limbile maghiară, turcă, italiană, franceză, spaniolă și engleză.
Cel de-al patrulea roman, intitulat „8“, e în curs de apariție la Editura Polirom.

Zece scriitori la școală, în șase licee din Târgu Mureș

În perioada februarie-mai, zece scriitori se întâlnesc cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.
Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.
Până în prezent au participat la întâlniri cu liceeni scriitorii Gabriela Feceoru, Demény Péter, Elise Wilk, Vida Gábor și Kali Ágnes.
Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Următoarele întâlniri ale elevilor târgumureșeni cu scriitori contemporani sunt programate astfel: Alex Văsieș, în 16 aprilie, la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Marin Mălaicu-Hondrari László Noémi, în 17 mai, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Marin Mălaicu-Hondrari, în cea de-a doua săptămână a lunii mai, la Colegiul Național „Unirea“, iar Márton Evelin se va întâlni cu elevi ai Liceului de Artă, tot în luna mai.

Puteți cumpăra romanele lui Tudor Ganea de pe site-ul editurii Polirom și, în general, de pe toate site-urile librăriilor online, de asemenea, sunt șanse mari să găsiți „Porci” în aproape orice librărie. „Cazemata” și „Miere” pot fi cumpărate și din Google Play.
https://www.polirom.ro/carti?p_p_id=z_bookDisplay_WAR_z_bookManagerportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_z_bookDisplay_WAR_z_bookManagerportlet_load=filterBooks&authors=3116&f=autori

#creativ: portret Tudor Ganea, scriitor şi arhitect (@TVR1)

INTERVIURI:

TUDOR GANEA: „Știam că romanul o să le pută ultranaționaliștilor, cititorilor fără stomac tare și criticilor pentru care esteticul e totul”
https://www.catavencii.ro/tudor-ganea-stiam-ca-romanul-o-sa-le-puta-ultranationalistilor-cititorilor-fara-stomac-tare-si-criticilor-pentru-care-esteticul-e-totul/
Tudor Ganea: Mi-am impus să nu mai fiu călău cu ceea ce scriu
http://www.opiniastudenteasca.ro/interviu/microfonul-de-serviciu/mi-am-impus-sa-nu-mai-fiu-calau-cu-ceea-ce-scriu.html
Tudor Ganea, arhitectul-scriitor: „Dacă făceam Filologia, publicam și eu mai devreme…”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-ganea-arhitectul-scriitor-daca-faceam-filologia-publicam-si-eu-mai-devreme/

Tudor Ganea despre romanul „Porci”:
https://citestema.ro/porci-tudor-ganea/

Despre „Porci” pe guerrillaradio.ro/
https://www.guerrillaradio.ro/revista-guerrilla/de-la-fantastic-la-distopic-porci-tudor-ganea/

Despre „Miere” pe filme-carti.ro/
https://filme-carti.ro/carti/miere-de-tudor-ganea-65274/