Demény Péter va susține trei ore de literatură pentru elevii din trei clase de liceu ale doamnei profesoare Brandner Judit Emőke. Întâlnirile scriitorului cu elevii vor avea loc joi, 21 februarie, începând de la ora 10.00, la Liceul Romano-Catolic.

Ilustrație: © Szilágyi Panna

În perioada februarie-mai, zece scriitori se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Poeta Gabriela Feceoru a deschis seria întâlnirilor în 13 februarie, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, iar a doua întâlnire îl va avea ca invitat pe Demény Péter. Acesta se va întâlni joi, 21 februarie, cu elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc”.

Demény Péter s-a născut la 24 iulie 1972 la Cluj. A absolvit Liceul Teoretic „Brassai Sámuel” în 1990, continuându-și studiile la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, secția maghiară-română. În prezent este redactor la revista literară Látó din Târgu Mureș și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Scrie în limbile maghiară și română, iar până în prezent a publicat numeroase volume de proză, poezie și eseu. De asemenea, a tradus în maghiară opere semnate de Ștefan Bănulescu, Traian Ștef, Daniel Bănulescu și Filip Florian.

Scrie pe două bloguri, unul pe adevarul.ro, iar celălalt pe wordpress. Este autor a două cărți în română, a doua fiind un volum care cuprinde dialoguri cu profesorul clujean Doru Pop („Pălăvrăgeala vagabonzilor”, Editura Charmides, 2017).

Principalele opere:

– Ikarosz imája. Versek (Rugăciunea lui Icar. Poezii), Editura Mentor, Tg. Mureș, 1994
– Bolyongás. Versek (Rătăcire. Poezii); Editura Mentor, Tg. Mureș, 1997
– Visszaforgatás (Reluare); Editura Éneklő Borz, Cluj-Napoca, 2006
– Lélekkabát (Vesta sufletului), Editura Lector, Tg. Mureș, 2015
– A kíméletlen látás. Bánffy Miklós irodalmi portréi; (Privirea necruțătoare. Portretele literare ale lui Bánffy Miklós), Editura Lector, Tg. Mureș, 2018

Aceste volume pot fi cumpărate (în limba maghiară) accesând următorul link:

https://bookline.ro/search/search.action?inner=true&searchfield=%22Dem%C3%A9ny+P%C3%A9ter%22&tab=bookline.ro%2Fbook

Informații suplimentare (în limba maghiară):

https://web.archive.org/web/20150602050055/http://www.szepiroktarsasaga.hu/tagjaink/Dem%C3%A9ny_P%C3%A9ter

http://mek.oszk.hu/00000/00019/html/d/i002847.htm

http://demenypeter.adatbank.transindex.ro/

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.