Ne propunem să le oferim elevilor de liceu, profesorilor și scriitorilor contemporani, în principal tineri, posibilitatea de a se cunoaște. Întâlnirile vor avea loc într-un cadru convențional, în sala de clasă, într-un mod inedit – la alegerea scriitorului invitat după o consultare prealabilă cu profesorul de literatură, pentru ca întâlnirea să fie una autentică. Vrem ca aceste întâlniri să constituie o provocare agreabilă pentru scriitori, elevi și profesori.

În anul școlar 2017-2018, am invitat 5 scriitori în 4 licee din Târgu Mureș: Székely Csaba și Alina Nelega la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Medeea Iancu la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Crista Bilciu la Colegiul Național „Unirea” și Attila Bartis la Liceul Vocațional de Artă.

10 pentru 2019

Dacă la început Asociația Podium a derulat proiectul exclusiv din fonduri proprii, în 2019 vom beneficia de cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), proiectul fiind selectat în cadrul sesiunii I/2019.

10 scriitori români și maghiari se vor întâlni cu elevi din 6 licee. Autorii care au acceptat invitația noastră sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari,  Demény Péter și László Noémi.

UPDATE, aprilie 2019: Din păcate, prozatoarea Márton Evelin ne-a anunțat că nu va mai putea ajunge în Târgu Mureș în luna mai, când era programată întâlnirea cu elevii de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș. De aceea, am invitat-o pe autoarea Láng Orsolya, ne bucurăm că ne-a acceptat invitația. Láng Orsolya se va întâlni cu elevii Liceului de Artă în prima parte a lunii mai.

În plus, vom dona câte un pachet de cărți ale autorilor invitați bibliotecilor liceelor partenere.

După fiecare întâlnire a unui scriitor cu elevii, pe lângă fotografii și relatarea clasică a evenimentului, colegele noastre, Miruna Lavinia și Szilágyi Panna, vor realiza un rezumat grafic.

De asemenea, vom iniția o serie de podcasturi cu fiecare dintre autori. Podcasturile vor avea o durată de 20-30 de minute și vor fi publicate pe YouTube și pe Facebook.

Cum ne-a venit ideea

Fiind student la Facultatea de Litere, la București, Andrei și-ar fi dorit să interacționeze în cadrul unor cursuri cu autori care să împărtășească viziunea lor despre scris și să ofere o imagine personală a actului creator, așa cum se produce în cazul lor.

Mama lui Andrei înființase asociația, organiza cursuri de pictură și chitară, a realizat un spectacol de teatru pentru copii, lansări de carte și ne tot întreba dacă nu avem de gând să facem și noi ceva.

Vali și-a amintit cum a fost în liceu când a descoperit poeții tineri publicați atunci de editura Cartea Românească – Claudiu Komartin, Dan Sociu sau Elena Vlădăreanu, și cât de mult și-ar fi dorit, în timp ce le citea poeziile pe sub bancă, să-i vadă plimbându-se prin sala din clasă și să-i poată lua la întrebări ori să le spună ce mișto sună asta.

Totodată, Andrei are convingerea că asemenea întâlniri între scriitori și elevi de liceu care manifestă deja preocupări scriitoricești le-ar putea servi celor din urmă ca potențială îndrumare spre o carieră în domeniul Literelor și/sau îmbrățișarea vocației de scriitor.

În 2017, Vali a fost la FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), unde a văzut că elevii au fost încântați să cunoască scriitori, oameni despre care poate că nici nu ar fi auzit dacă nu ar fi venit în școala lor.

În cadrul festivalului din Iași întâlnirile au loc în săli de sport sau în alte săli foarte mari unde elevii par aduși cu japca, lucru de care noi încercăm să ne ferim.

De aceea, ținem foarte mult ca întâlnirile să aibă loc în sălile de clasă în timpul orelor de literatură într-un cadru mai restrâns, pentru ca elevii să aibă posibilitatea de a iniția un dialog sincer cu autorul despre subiecte care îi preocupă și pe care poate nu le-ar aborda într-o atmosferă festivă.

Din echipa proiectului „Scriitori la școală” (2019) fac parte: Andrei Vornicu, Lehel Szakács, Miruna Lavinia, Szilágyi Panna, Valentin Covaciu și Szász Gyopár.

Sponsor „HARDCOVER”: REEA

Sponsor „PAPERBACK”: LIGIA VORO

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, Erdély TV, cotidianul Zi de Zi și Radio Târgu Mureș.