Attila Bartis s-a întâlnit cu elevi de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. Marți, 24 aprilie, elevii din clasele a XII-a și a IX-a au avut ocazia să-l cunoască pe scriitorul maghiar originar din Târgu-Mureș, între orele 13.00 și 15.00, în amfiteatrul liceului.

Attila Bartis, unul dintre cei mai apreciați și traduși scriitori maghiari contemporani, s-a născut în anul 1968, iar în 1984 s-a mutat cu familia în Ungaria din cauza presiunilor regimului comunist.

A debutat în 1995 cu romanul „A séta” („Plimbarea”, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele „A kéklő pára” („Aburul albăstrui”), urmat în 2001 de romanul „A nyugalom” („Tihna”, Polirom, 2017), care a inspirat drama „Anyám, Kleopátra” (2002; „Mama mea, Cleopatra”), şi de volumul de nuvele „A Lázár apokrifek” (2005; „Apocrifele lui Lazăr”). În 2015, îi apare romanul „A vége” („Sfîrşitul”, Polirom, 2017). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare.

Spectacolul „Tihna” în regia lui Radu Afrim, după romanul omonim al lui Attila Bartis, este una dintre cele mai de succes producții ale Companiei „Tompa Miklós” a Teatrului Național Târgu-Mureș. De asemenea, Attila Bartis, a regizat, tot pentru compania maghiară a Teatrului Național, spectacolul „Regie”.

Attila Bartis s-a aflat în Târgu-Mureș pentru vernisajul expoziției personale de fotografie „Pe insule”, care a avut loc la Palatul Culturii, și a acceptat invitația Asociației Podium de a participa la o întâlnire cu elevi de liceu, în timpul orelor de literatură maghiară, în cadrul proiectului „Scriitori la școală”.

Gazdele scriitorului Attila Bartis au fost doamnele profesoare de limba și literatura maghiară de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, Kozma Edit și Szabó Erzsébet. La prima oră, Kozma Edit l-a provocat pe invitat la o discuție de tip Q&A, în cadrul căreia renumitul prozator a vorbit despre traseul său scriitoricesc, mecanismele creației, provocările și satisfacțiile vocației sale, adaptările pentru scenă ale unora dintre textele sale, dar și importanța literaturii în societatea contemporană. Elevii au fost încurajați să intervină cu întrebări personale, la care Attila Bartis a răspuns cu plăcere și sinceritate.

Attila Bartis a declarat că s-a simțit cu atât mai încântat să vină în vizită la Liceul de Artă cu cât a fost elev al unității de învățământ în perioada gimnaziului.

Un articol mai detaliat găsiți pe site-ul cotidianului Zi de Zi.