Proiectul „Scriitori la școală. Ce vrea să spună autorul”, organizat de Asociația Podium, a revenit în noul an cu o invitată specială care a ținut ore la patru clase ale Colegiului Național „Unirea”. Crista Bilciu a luat parte la cea de-a treia ediție a proiectului luni, 29 ianuarie, și a prezentat elevilor mostre de dramaturgie contemporană pe baza căreia s-au purtat discuții, s-au făcut analize libere, iar participanții au fost invitați să contribuie cu propriile idei, continuând astfel anumite scene și devenind dramaturgi de ocazie.

Crista Bilciu (născută la Târgu-Mureș) este regizoare, poetă și autoare dramatică. Locuiește de peste 10 ani la București, unde a înființat compania independentă Teatrul de Foc, cu care a realizat spectacole memorabile, jucate în spații neconvenționale, precum „Mioritice” și „Nostalgia 53” (după Mircea Cărtărescu). A desfășurat timp de mai mulți ani, la Muzeul Național al Literaturii Române, proiectul „Poezisele”, în cadrul căruia a pus în scenă inedite exerciții teatrale bazate pe poeme ale unor autori reprezentativi.

Traseul profesional al Cristei Bilciu este legat de colaborarea cu actrița reghineancă Anda Saltelechi, împreună cu care a realizat majoritatea spectacolelor. Cel mai mare succes până în prezent îl constituie one-woman show-ul „Pe jumătate cântec”, scris și regizat de Crista Bilciu. Spectacolul a fost selecționat în 13 festivaluri naționale de teatru, iar prestația Andei Saltelechi a fost recompensată cu trei premii. Spectacolul s-a jucat și la Târgu-Mureș, la invitația Teatrului 3G, duminică, 28 ianuarie, în Bastionul Măcelarilor.

Un articol mai detaliat găsiți pe site-ul cotidianului Zi de Zi.